Noutati în sistemele de energie solara

Dezavantajele sistemului de energie solară

22.10.2022 12:41
Dezavantajele sistemului de energie solară

Energia solară este la dispoziția tuturor fără limite, totodată este o sursă de energie regenerabilă relativ ușor de utilizat. Nu întâmplător s-a construit în jurul ei o industrie gigantică cu o dezvoltare dinamică. Energia solară însă aduce și o serie de probleme și dezavantaje despre care rar auzim specialiștii să vorbească. Vă propunem acum să le trecem în revistă.

Dezavantajele energiei solare mai pe îndelete.

 

Să nu ne înțelegeți greșit, nu dorim să vă sugerăm să renunțați la utilizarea energiei solare - despre acest lucru vă puteți convinge în cele ce urmează. Însă considerăm important să abordăm și cealaltă față a monedei, adică să analizăm și dezavantajele energiei solare.

Dezavantajele sistemului solar: investiție cu costuri substanțiale

 

Mulți dintre noi visează să devină prosumatori, însă întârzie ani de zile cu investiția, sau renunță definitiv la aceasta.

Motivul poate cel mai important este costul substanțial al unei asemenea investiții.

 

Există o serie de programe, subvenții care sunt menite să astompeze acest factor negativ, astfel perioada de amortizare se poate reduce considerabil. 

Totodată sistemul pus în funcțiune începe să producă energie, astfel costul cu energie se reduce deasemenea.

 

Se mai poate ține cont și de faptul că instalarea unui sistem solar este o investiție pe termen lung, sistemul nu necesită eforturi de întreținere considerabile, producătorii panourilor, invertoarelor oferă garanție de lungă durată și totodată sistemul solar va crește valoarea imobilului pe care este amplasat.

Dezavantajele sistemului solar: necesită suprafață de instalare considerabilă

 

În principiu, un sistem solar poate fi montat terestru sau pe acoperiș. În cazul în care panourile solare pot fi montate pe acoperiș, problema suprafeței s-a rezolvat. În cazul în care această variantă nu este viabilă, se poate opta pentru varianta terestră. Însă astfel suprafața discrețională scade și apar și costuri suplimentare cu sistemul de fixare.

Dezavantajele sistemului solar: este dependent de vreme

 

Deși în zona noastră geografică mai tot timpul este soare, unghiul de incidență al razelor solare variează în cursul zilei afectând astfel randamentul de producție. Pe timp noros, spre seara precum și în primele ore ale dimineții producția panourilor este mult diminuată. Iar după lăsarea întunericului nu se mai produce energie deloc.

 

Noi, cei cu domiciliul sau sediul în România avem noroc, mai ales cei din sudul țării, deoarece media orelor însorite pe an este una relativ ridicată.

Oricum, la proiectarea unui sistem solar trebuie să se țină cont și de aspectele negative enumerate mai sus.

Dezavantajele sistemului solar: cost de stocare ridicat

 

Faptul că energia solară nu ne stă la dispoziție tot timpul, ne conduce spre necesitatea stocării energiei. Daca ne gândim la un sistem solar off grid, costul stocării energiei va fi substanțială. În schimb la sistemele on grid costul cu stocarea este mult mai mică, iar în multe dintre cazuri chiar se poate renunța la stocare, utilizând rețeaua națională pe post de stocare.

Dezavantajele sistemului solar: poluarea mediului înconjurător

 

Foarte rar putem găsi produse ale căror fabricație să nu afecteze mediul înconjurător. Este o realitate, ca în procesul de fabricație al panourilor solare se produc gaze de seră. Dacă însă facem o comparație cu sistemele pe bază de energie fosilă, putem constata, că efectul de poluare în urma sistemelor solare este cu mult mai redusă.

Sistem de energie solară: da sau nu?

 

Nu întâmplător specialiștii nu vorbesc despre dezavantajele sistemelor solare, acestea fiind nesemnificative în comparație cu avantajele pe care le prezintă. 

Apelând deci la sisteme solare nu numai că putem face economii substanțiale, ci avem grijă astfel și de mediul înconjurător.

Iar dacă reușim să profităm și de programele de subvenție, putem estompa și dezavantajul cel mai important al sistemelor solare: costul de investiție, și putem reduce astfel perioada de amortizare.

În concluzie, ținând cont de cele de mai sus putem spune un DA hotărât investițiilor solare.